Doula ali dula

Kdo je porodna doula? 

Porodna doula je oseba, ki je izučena in ima izkušnje na področju poroda. Porodnici pred, med in po porodu nudi  psihološko, fizično, čustveno in informacijsko podporo.

Od kod izvira beseda "doula"? Se izgovori doula ali dula?

Beseda doula (izgovori se "dula") izhaja iz antične Grčije in v prevodu pomeni "tista, ki služi ženski". Skozi zgodovino, in še danes, po svetu izbrane ženske nudijo podporo drugim ženskam v njihovem pred-porodnem, ob-porodnem in po-porodnem obdobju.
Doule imajo znanje kako pomagati ženskam med porodom. Današnje doule imajo, glede na njihove predhodnice, širše znanje, kako porodnici polepšati porod. Doula je lahko ženska ali moški, različnih izobrazb in let. Druži jih znanje in želja pomoči ob porodu.

Kaj prinaša prisotnost doule ob porodu glede na porod sam? 

Rezultati večih kliničnih raziskav kažejo, da prisotnost doule ob porodu prinaša:

  • krajše porode z manj komplikacijami (porodi s prisotnostjo doule so za četrtino krajši)
  • porodnice imajo boljše in lepše porodne izkušnje
  • zmanjša uporabo zdravila Syntocinon (sintetični oksitocin oz. zdravilo za "umetne popadke"), klešč in vakuma(porodi s prisotnostjo doule imajo za 40% več možnosti, da ne bo potrebno uporabiti umetne popadke in za 40% manj možnosti, da se bo porod končal z vakuumom)
  • zmanjša porodničine potrebe po zdravilih za blaženje bolečin in po epiduralni(porodi s prisotnostjo doule imajo za 60% več možnosti, da ne bo potrebno uporabiti Epiduralne anestezije in 30% več možnosti, da ne bodo uporabljeni oz. aplicirani analgetiki)
  • zmanjša možnost operativnega zaključka poroda (nujni carski rez) (porodi s prisotnostjo doule imajo za 50% več možnosti, da se ne zaljučijo s carskim rezom

Kaj prinaša prisotnost doule ob porodu za mater?

Kadar je ob porodu prisotna doula, mamice poročajo o srečnejših porodnih izkušnjah, zadovoljne so s potekom poroda, počutijo se bolj uslišane in varne. Manj krat zahtevajo protibolečinska zdravila, epiduralno in manj krat je potrebno porod zaključit z nujnim carskim rezom. Mamice, ki imajo ob porodu doulo, so bolje in hitreje navežejo na svoje otroke, imajo manj težav z dojenjem in imajo bistveno manj poporodnih depresij.

Kaj prinaša prisotnost doule ob porodu za dojenčka?

Raziskave kažejo, da so dojenčki, ki so pri svojem porodu imeli prisotno doulo, hitreje odpuščeni iz bolnice, imajo manj poporodnih intervencij, manj potreb po posebni negi, se lažje dojijo in so bolj ter hitreje deležni ljubeče materine pozornosti.

Kje najdem doulo?

Slovenija nima seznama, kjer bi bile zapisane vse doule. 
Zato je potrebno nekaj angažiranoti in iznajdljivosti. 

Kako delujejo doule?

V Sloveniji doule zaenkrat delujejo kot samoplačniška storitev.

Ali doula nadomesti zdravstveno osebje?

Ne. Doula nikakor ne nadomesti nobenega zdravstvenega osebja. Doule ne izvajajo nobenih zdravstenih ali kliničnih posegov, kot so recimo, merjenje temperature, pritiska, vaginalno preverjanje napredka poroda, preverjanje srčnega utripa dojenčka, jemanja krvi,... 
Doula podpira mamico, očeta, partnerja, ter izboljša komunikacijo med zdravstvenim osebejem in bodočima staršema.

Ali se doula odloča v imenu porodnice?

Doula se nikoli ne odloča namesto porodnice! Kakor se tudi ne vmešuje v odločitve zdravstvenega osebja. Doula mamici posreduje informacije, deli čustveno in moralno podporo ter predvsem spoštuje njene odločitve.

Ali je moj parter ob prisotnosti doule nepotreben?

Ne, doula pri porodu podpira in nudi pomoč tako mamici kot njenemu partnerju. Doula mu pomaga pri aktivnješi vlogi pri porodu in mu svetuje kako lahko mamici učinkovito pomaga.


Tudi Willma je doula.


Knjižna uspešnica!

10 P-jev za uspešno DOJENJE

Obvezno čtivo za vsako nosečnico!

IDEALNO darilo!


 Kupim Zdaj! 

naročila na 
porodna.hisa@gmail.com

Kupim Zdaj! 

kontakt

Willma se oglaša na svoj roza telefon
040 77 88 33

*

po tipkovnici s prsti pleše na

willma@willma.eu

*

 FACEBOOK