Zdravilno pestovanje

© knjiga 10 P-jev za uspešno dojenje [Willma A.K.]
str.101

Zdravilno pestovanje ali kengurujčkanje je zelo učinkovit način pestovanja koža na kožo, ki je primeren od poroda naprej in lahko celo nadomesti inkubator.

Otročki, ki se redno zdravilno pestujejo, imajo:
♥ stabilen srčni utrip,
♥ stabilen ritem dihanja,
♥ izboljšano oskrbo organov s kisikom,
♥ pospešeno dozorevanje sinaps,
♥ boljši razvoj možganov,
♥ manj trebušnih krčev ali kolik,
♥ podaljšan in globlji spanec,
♥ stabilno telesno temperaturo,
♥ manjšo možnost, da razvijejo zlatenico,
♥ hitreje prepoznavajo svoje starše,
♥ so bolj navezani na starše,
♥ hitreje pridobivajo na teži,
♥ manj jokajo,
♥ se učinkoviteje dojijo,
♥ so bolj zdravi,
♥ so hitreje odpuščeni iz bolnišnice …

Oseba, ki zdravilno pestuje, recimo mama:
♥ se hitreje, globlje in intenzivneje naveže na otročka,
♥ ima več mleka oz. večjo ponudbo mleka,
♥ ima večje zaupanje vase, da dobro skrbi za svojega otročka,
♥ ima večje zaupanje, da je za njenega otročka dobro poskrbljeno,
♥ ima izboljšan občutek glede samozavestne starševske vloge,
♥ ima boljši občutek glede usklajenosti z otročkom,
♥ se počuti sigurnejša,
♥ manj stresno doživlja svojo novo starševsko vlogo (tudi z nedonošenčkom),
♥ ima manjšo možnost, da se pojavi poporodna depresija,
♥ hitreje se celijo možne obporodne poškodbe, rane … 

Najbolj učinkovito je, da zdravilno pestovanje izvajata starša. Seveda ga lahko izvajajo tudi drugi člani družine ali sploh druge osebe. Obojestranski najmočnejši učinek zdravilnega pestovanja pa dosegata le otroček in mama.
Recimo: le mama lahko izrazito uravnava otrokovo telesno temperaturo. Mamino telo zazna, če ima otroček previsoko ali prenizko telesno temperaturo in njena telesna temperatura se temu primerno odzove; pade ali se poviša in s tem otročka ohladi oz. segreje. Ko otroček doseže optimalno temperaturo, mamica ponovno vzpostavi normalno telesno temperaturo. To temperaturno uravnavanje mamino telo izvaja samostojno in to tako dolgo, dokler otroček ne doseže optimalne telesne temperature. Prav tako imata mamica in otroček, ki redno izvajata zdravilno pestovanje, bistveno manj težav z dojenjem, sta veliko bolj navezana in usklajena, mamica nima težav s količino mleka … 

Kako zdravilno pestujemo?
Poskrbi, da ti bo udobno, da te nihče ne bo motil in vznemirjal (telefoni, zvonci …). Lahko si v pol sedečem, pol ležečem ali ležečem položaju. Važen je kontakt koža na kožo, zato odstrani nedrček, spodnjo majico … Oblečeno lahko imaš večjo, udobno srajco, bluzo, ali drugo oblačilo, ki se lahko dovolj odpre na prsnem delu. Otročka slečeš do golega oz. ga pustiš samo v plenički in ga položiš na svoje prsi, tako da bo imel glavo nekoliko nad prsmi ali celo pod tvojo brado. Tako mu lahko nudiš „varnost temena“ in mu z brado „objameš“ glavico. Otročka pokrijemo s svojim oblačilom ali odejico. Primerno pokrivalo mora biti nujno izbrano glede na temperaturo prostora in z upoštevanjem, da otročka prav tako greje telo osebe, ki pestuje. Pazi, da otročka ne pregreješ ali ohladiš! Sprostita se, počivajta in uživajta. 

Kdaj in kje zdravilno pestujemo?
Zdravilno pestovanje je primerno takoj od prvega trenutka, ko se otroček rodi. Pravzaprav je zelo priporočljivo, da dobi mama takoj po porodu otročka na prsni koš (takoj, še preden se reže popkovnica) in da otroček tam ostane neprekinjeno vsaj kakšno uro. Na splošno pa ni časovne omejitve, primeren je ves dan, čez dan ali ponoči, ni važno, samo da poskrbiš za absolutno varnost otročka. V kolikor bi recimo med zdravilnim pestovanjem zaspala, moraš poskrbeti, da ga s tem ne boš ogrozila. Pomembno je, da si izbereš čas in prostor, kjer ne bo različnih motenj oz. motečih faktorjev. Kdaj, kje in kako dolgo boš izvajala zdravilno pestovanje, pa izberi sama; po občutku, po želji, po potrebi. Kjub temu pa za celosten pozitivni učinek priporočajo, da se otroček zdravilno pestuje vsaj eno uro na dan in vsaj štiri dni v tednu. 

Od kod sploh zdravilno pestovanje?
Leta 1979 se je v Kolumbiji (Bogota) razvilo zdravilno pestovanje oz. kengurujčkanje. Pristop je bil odziv na težave z nego prezgodaj rojenih otrok. Izjemno pomanjkanje primerne in potrebne opreme, zdravil, je privedlo do visoke stopnje umrljivosti nedonošenčkov, novorojenčkov. Z izolacijo otrok od staršev so želeli doseči manjšo možnost okužb, dosegli pa so učinek, ki ga ni nihče pričakoval. Situacija se je poslabšala. Odtujenost in izoliranost otrok od staršev sta privedli do tega, da so starši otročka zapustili, se od njega odtujili, mamice niso dojile oz. so imele izjemne težave, kako vzpostaviti dojenje, se navezati na otroka … Umrljivost je naraščala. V iskanju rešitve nastalih težav se je dr. Edgar Rey odločil, da pristop „obrne“ in je namesto ločevanja staršev in otrok uvedel konstanten „koža na kožo“ kontakt. Doživeli so šok! Zdravilno pestovanje je preseglo njihova pričakovanja. Smrtnost nedonošenčkov je padla za več kot 50 % in to samo s pestovanjem koža na kožo, torej s „cartljanjem“. Izkazalo se je, da je ločevanje in izoliranje otročka od staršev res biološko nenormalno, nelogično. Glas o uspehu je kmalu dosegel tudi razvite države, kjer so prav tako navdušeno priznali izjemen učinek. Danes v skoraj vsaki porodnišnici izvajajo zdravilno pestovanje oz. kengurujčkanje, predvsem kot dodatno skrb za nedonošenčke.

Knjižna uspešnica!

10 P-jev za uspešno DOJENJE

Obvezno čtivo za vsako nosečnico!

IDEALNO darilo!


 Kupim Zdaj! 

naročila na 
porodna.hisa@gmail.com

Kupim Zdaj! 

kontakt

Willma se oglaša na svoj roza telefon
040 77 88 33

*

po tipkovnici s prsti pleše na

willma@willma.eu

*

 FACEBOOK