Naravni sprožilci in/ali pospeševalci poroda


Predstavljam nekatere splošne "naravne" pospeševalce in/ali sprožilce poroda, ki jih predlaga družba:

 • draženje bradavic,
 • spolni odnos,
 • ricinusovo olje,
 • jajčevec s parmezanom,
 • čili (oz. pekoča hrana),
 • bazilika,
 • origano,
 • daljši sprehodi,
 • čaj malinovih listov (ne sproži poroda!),
 • čaj kamilice,
 • masaža za porod,
 • akupresura,
 • akupunktura,
 • homeopatija,
 • druga komplementarna medicina, ...


Tukaj je moje mnenje o naštetih naravnih pospeševalcih in/ali sprožilcih poroda...

Ko govorim o osnovnih fizioloških zakonitostih, brezpogojno verjamem, da otrok sproži porod, ko je pripravljen na porod. Seveda pa obstaja še nekaj drugih dejavnikov, ki vplivajo na to, kdaj se bo porod začel.
Zato jaz vzpodbujam, da najprej zaupamo svojemu telesu, svojemu otročku, da se bo porod začel, ko bo najprimernejši čas.

Kadar pa je potrebno sprožiti ali pospešiti porod,
pa imamo na voljo še veliko naravnih sprožilcev/pospeševalcev, ki so prijazneši do telesa mamice in dojenčka v primerjavi z medikamenti oz. medikaliziranimi postopki.
Večina jih deluje samo v primeru, da sta telo mamice in dojenček pripravljena na porod oz. lahko preneseta,
ali zmoreta večji tempo poroda.
Seveda pa imajo vsi našteti naravni pospeševalci in/ali sprožilci poroda svoj specifičen način delovanja.

Recimo:

 • Nežno in ljubeče draženje bradavic vzpodbuja telo, da sprošča hormon oksitocin, ki je najbolj znan in pomemben horomn poroda in lahko rečemo, da "nadzira" tempo ter jakost popadkov.
  Seveda pa oksitocin še zdaleč ni edini hormon, ki je pomemben za porod, prav zato menim, da je zelo pomembno, da nosečnica spozna oz. pozna porodno hormonsko harmonijo.  
   
  Čeprav ne obstaja pravilo, koliko krat in kako dolgo naj traja draženje bradavic, da bi bilo to uspešno, je ena študija ugotovila, da je bil rezultat najuspešnejši, če so si ženske dražile bradavice 3 krat na dan po
  1 uro (izmenjujoče po vsakih 10-15 min). 
  Bodi res pozorna na to, da je draženje bradavic ugodno. V kolikor imaš preobčutljive bradavice je primernejše božanje, "draženje" celotne dojke oz. nežni krožni gibi okoli bradavice ali areole.


 • Ljubljenje, sex, spolni odnos ... ima dva učinka,
  *sprošča se hormon oksitocin, katerega učinek je opisan zgoraj pri draženju bradavic,
  *izliv spermijev omogoča mehčanje in odpiranje materničnega vratu, kajti sperma vsebuje prostaglandine, to je recimo ista snov, ki je v vaginaletah, ki jih v porodnišnicah dajejo za sprožitev poroda.

 • Ricinusovo olje, ne glede na to, da je močno odvajalo, ricinusovo olje zelo pridobiva na popularnosti, saj se je izkazalo kot zelo uspešno in učinkovito sredstvo za sprožitev/pospešitev poroda. Osebno pa menim, da je precej agresiven in posledično lahko povzroči večje zaplete med porodom. Prav zaradi tega si želim, da nosečnica ne bi jemala ricinusovega olja tako lahkotno. Potrebno se je dobro informirati, kakšne so lahko posledice, kaj se dogaja v telesu, kako se ga zaužije, koliko se zaužije, kdaj itd.

 • Jed jajčevec s parmezanom je izjemno popularna v ZDA, saj obstaja prepričanje, da posebni recept jajčevca (melancane) s parmezanom v 48 urah po zaužitju sproži porod. 

  Pri pregledu recepta se med sestavinami za marinado opazita dve pomembni začimbi in sicer
  bazilika in origano, ki sta že stoletja znani kot sprožilki/pospeševalki poroda.
  Osebno, a le kot porodna svetovalka ali spremljevalka, imam izkušnjo, da sta te dve začimbi res zelo učinkoviti, toda tudi tukaj je pomembno, da se ve, koliko, kako in kdaj se zelišča uporabijo, da se doseže želeni učinek.


 • Čili ali pekoča hrana povzroči mehčanje črevesnih mehkih mišic, hkrati pa omehča tudi maternično mehko mišico, ki se lahko odzove s popadki.
  Preden pohitiš z žvečenjem pekočih feferonov ti še povem, da pekoča hrana zelo obremeni želodec, sploh, če se jo zaužije v večjih količinah, recimo v takšnih, ki bi morda bile potrebne, da se porod sproži.

 • Daljši sprehod s pomočjo gravitacije in "zibajočega" efekta lahko sproži/pospeši porod.
  Hoja med porodom je nasplošno priporočljiva, saj zelo pozitivno vpliva na porod. Porodi, kjer je mamica redno v gibanju, so krjaši in lažji.

  Osebno pa nosečnici odsvetujem (bistevno) daljše sprehode od običajnih. Takšni sprehodi te lahko zelo izčrpajo in ti "kradejo" zelo zelo pomembno energijo za porod, v kolikor se porod res sproži zaradi sprehoda. Zakaj bi zaradi pretiravanja s sprehodti morala porod zaključiti z vakuumom ali celo carskim rezom, če to ni potrebno. Sprehod naj bo vedno sproščujoč in zmeren.

 • Čaj malinovih listov ne sproži poroda!
  To modrost, bi naj že stoletja uporabljali Indijanci. Terapijo uživanja čaja malinovih listov so uporabljali za pripravo telesa oz. tkiva na porod. 


 • Čaj kamilice pomirja in relaksira, ki je eden od osnovnih psihofizičnih pogojev, da se porod lahko sproži, začne, pospeši, napreduje,...

 • Masaža za porod je posebna tehnika, ki jo le redki prakticirajo. Lajša morebitne neugodne dražljeje med porodom in lahko tudi sproži, pospeši porod. Kjub temu, da je maserje, ki se spoznajo na specifično masažo za porod, težko izsledit, sem našla napotke, da lahko tudi sami (ati kar pogumno!) pridobimo zelo uspešne rezultate z "amatersko" masažo okoli gležnja in celotne dlani, podplati, vrat, ramena, lopatice, križni del hrbta...
  Hkrat bom še omenila, da ima relaksacijska masaža prav tako učinek na mamico, da se sprosti, kjer se vrnemo na to, da je sproščenost mamice eden od osnovnih psihofizičnih pogojev, da se porod lahko sproži, začne, pospeši, napreduje ...

 • Homeopatija

  Obstaja seveda homeopatsko zdravilo s katerim lahko na zelo prijazen način sprožimo in/ali pospešimo porod.


  Recimo na fotografiji je moj mini SOS homeopatski set za porod (kontaktiraj me na willma@willma.eu) :

       Ker je to še vedno zdravilo, je edino odgovorno, da se pred uporabo posvetuješ s homeopatinjo/om.

 • Aromaterapija

  Tudi eterična olja lahko pomagajo, recimo žajbelj, sivka, jasmin, vrtnica, pepermint, ylang ylang ...

 • Akupresura

  Obstaja kar nekaj točk, na telesu, na katera se dovolj veliko nosečnic odzove s popadki, te točke so prav tako primerne za pospešitev poroda. 
  In katere so te točke na telesu? Večino se jih lahko naučiš preko spleta.

  Vedno pa sem ti na voljo tudi jaz, Willma, ki te lahko nučim te točke in kako tudi izvajati akupresuro, da bo res delovala. Nekatere predstavim na svojih delavnicah - Aktivne priprave na porod.

 • Akupunktura

  Je tehnika za katero je potrebno tudi nekaj let šolanja in izkušenj, zato poišči strokovno pomoč.
 • Pogovor
  Meni osebno najljubša tehnika, ki se jo v sodobni družbi preveč zanemarja.
  Pogovori se z otročkom, s seboj, s svojo porodno boginjo in porodom. Uporabi domišljijo, odklopi um in se poveži s srcem. Pogovarjaj se na glas ali samo v svoji glavi, napiši pismo, nariši sliko, izrazi se na svoj način ... Izrazi svoje strahove, težave, zadržke, pomisleke, pričakovanja ...


in še mnogo drugih!


Knjižna uspešnica!

10 P-jev za uspešno DOJENJE

Obvezno čtivo za vsako nosečnico!

IDEALNO darilo!


 Kupim Zdaj! 

naročila na 
porodna.hisa@gmail.com

Kupim Zdaj! 

kontakt

Willma se oglaša na svoj roza telefon
040 77 88 33

*

po tipkovnici s prsti pleše na

willma@willma.eu

*

 FACEBOOK